Nietolerancja glutenu to jedno z bardziej uciążliwych schorzeń. Jego efekty dotyczą nie tylko chorego dziecka, które doświadcza nieprzyjemnych objawów celiakii, ale również rodziców, którzy muszą bacznie pilnować diety swojego malucha każdego dnia . Nie jest to łatwe – w końcu większość produktów spożywczych, które widzimy w sklepach zawiera w sobie gluten.
Celiakia objawy u dzieci – jakie? Wśród najczęściej obserwowanych objawów celiakii możemy wyróżnić m.in. liczne nudności, wymioty, wzdęcia oraz pozostałe problemy żołądkowe. Dodatkowo, nierzadko można spotkać się z problemami skórnymi, anemią, a nawet nieprawidłowym wzrostem dziecka.
Skuteczną metodą diagnostyki nietolerancji glutenu są badania genetyczne, które analizują czy w materiale genetycznym pacjenta obecne są geny odpowiedzialne za występowanie celiakii. Jeśli nie zostaną wykryte, możemy być pewni, że nasz maluch nigdy nie zachoruje na trwałą nietolerancję glutenu. Z kolei jeżeli geny są u niego obecne, będziemy mogli szybko rozpocząć odpowiednie leczenie i zastopować negatywne skutki choroby.
Należy pamiętać, że wiek dziecka stanowi bardzo ważny czynnik podczas diagnostyki schorzenia jakim jest celiakia. Objawy celiakii, które pojawiają się około 36 miesiąca życia malucha mogą nie być typowe i znacznie utrudnić prawidłowe rozpoznanie choroby.